• Forbrukertester
  • Affiliate
  • Retningslinjer

Hva er massasje?

Massasje kan betegnes som en behandlingsform der underhudsvev og muskler bearbeides ved hjelp av spesifikk ytre påvirkning. Dette kan for eksempel være håndgrep, eller bevegelser generert fra en stol.

Formålet med massasje er å løse opp stiv og støl muskulatur. Massasje gis imidlertid også i den hensikt å øke gjennomstrømning av blod og lymfe.

Massasje er også behagelig, og kan gjerne nytes selv om man ikke sliter med stølhet eller stiv nakke.

Se massasjestol test.

Ulike typer massasje

Det finnes en rekke ulike former for massasje. Innen tradisjonell håndmassasje snakker en gjerne om følgende massasjeteknikker:

  • Knaing (pétrissage)

  • Stryking (effleurage)

  • Friksjon eller gnidning

  • Banking (tapotement)

  • Vibrering

All massasje er stort sett basert på overnevnte teknikker. Det finnes i dag mange navn på ulike former for massasje der knaing, friksjon, banking, vibrasjon og stryking benyttes.

Hvilke helsefordeler gir massasje?

Massasje kan gi en rekke helsefordeler. Først og fremst kan massasje lindre ømme og såre muskler, og gi bedre blodgjennomstrømning i kroppen. I tillegg vil de faste og rytmiske bevegelsene hjelpe med sirkulasjonen av lymfe.

Det sies også at massasje kan ha en psykisk effekt. Mange finner indre ro når de mottar massasje, noe som skyldes at det er lettere å slappe av mentalt når også kroppen er avslappet.

Det er også mange idrettsutøvere som benytter massasje når de skal restituere etter en treningsøkt.

Fordelen med massasje er at det kan utføres på mer eller mindre hele kroppen, noe som gjør det til en fleksibel og nyttig behandlingsform.

Når skal du

Det er ikke mange tilstander eller situasjoner som tilsier at du ikke bør få massasje. Så lenge massasjen utføres med måte og i normale mengder, er dette noe de fleste kan dra nytte av i hverdagen.

Det er imidlertid lurt å avstå fra massasje dersom du har en akutt betennelsestilstand. Massasje på det betente området kan gjøre tilstanden verre.

Det kan også være greit å avstå fra massasje de første dagene etter at bløtdelsskade har oppstått, og det er overhengende fare for blødning.

Dersom du er gravid er det som regel helt trygt å få massasje. Skulle du være i tvil om massasje er trygt for deg, er det lurt å snakke med legen.

Kombiner massasje og trening

Det er greit å huske på at massasje er en passiv behandlingsform. Du trenger med andre ord ikke musklene, og massasje skal derfor ikke betraktes som en treningsform. Det er imidlertid mange som liker å kombinere trening og massasje.

Etter en hard treningsøkt er det få ting som er like deilig som en lindrende massasje. Unngå stive og ømme muskler etter trening ved å få en behagelig massasje. Du kan også bruke massasje til å lindre allerede såre muskler.

Historien bak massasje

Massasje har lange historiske røtter. Visste du for eksempel at massasje er kjent helt fra oldtidens India og Kina? Eller at de gamle romerne og grekerne gjerne lot seg massere etter et varmt bad?

Den greske legen Hippokrates benyttet visstnok massasje på sine pasienter dersom han skulle behandle forstuinger og hevelser.

Med så lang historie, er det mye som tyder på at massasje har noe for seg. I dag, flere hundre år etterpå, er det fortsatt mange som sverger til massasje – enten fra en massasjestol eller en massør.

Fortsett de gamle tradisjonene ved å ha en massasjestol hjemme, og drøm deg bort til de gamle grekernes tid. Det er mange gode grunner til å skaffe seg en massasjestol!

Nyhetsbrev

Ukens beste tilbud fra norske nettbutikker

© Forbrukertest.no 2025